Стрес

28.09.2010

5 начина да намалим стреса:
Стресът е част от нашият живот и всеки човек е стресиран по един или друг начин. Проблемът със стреса е дори нарастващ в нашето време и никой не е незасегнат, особено имайки предвид настоящата икономическа рецесия. Но по какъв начин можем да го предотвратим? Може би най-сигурният начин за намаляване на стреса е чрез позитивното мислене и това да бъдем щастливи през цялото време. Ето и няколко конкретни стъпки да постигнем това:
1. Упражнения
Това може би е един от най-добрите начини да противодействаме на стреса и да изпуснем парата. Не е необходимо дори да ходим до фитнеса, а да практикуваме лесни и наши любими спортове като тенис на маса, бадминтон, скуош, разходки, т.н. и да не забравяме, че малко спорт, особено сутрин, може да бъде много енергизиращ и мотивиращ за нас през целия ден.
2. Здравословно хранене
Високият прием на Витамин С чрез пресни плодове и зеленчуци или пълнозърнести продукти ви осигурява не само намаляване на стреса, но и ви поддържа във форма. По възможност ограничете приема на изкуствени захари и добавки.
3. Смейте се високо и по-често
Смехът е може би най-доброто лекарство в целия свят. Той редуцира стреса, увеличава кръвния поток и подпомага отделянето на химикали в организма, които буквално могат да убият стреса. Можете да гледате смешни филми или да четете забавно четиво, но при всички случаи направете смеха част от ежедневието си.
4. Дишайте дълбоко
Има доста популярни методи за дълбоко дишане. Един от най-популярните е алтернативното носово дишане. Първо затворете лявата си ноздра с палеца си и вдишайте дълбоко през дясната. След това затворете дясната със средния пръст и вдишайте с лявата. Направете процедурата няколко пъти и ще видите колко бързо тя намалява стреса.
5. Сложете си розовите очила 
Запазете позитивно и щастливо отношение към живота и към света. Излезте навън сред природата, общувайте с нови хора, посетете местата, за които винаги сте мечтали. Старайте се да си подарявате нови емоции и изживявания, за да измествате фокуса от ежедневието си към неща, които ви носят удоволствие.
Източник: http://www.howtofightstress.com/

Махмурлук

25.07.2010

Какво представлява махмурлука?

Всички знаят, че махмурлука не е приятно изживяване. Въпреки това обаче, всеки ден някой се събужда във въртяща се стая, с ужасно главоболие и влечение към тоалетната.

Причини и рискови фактори

Най-очевидната причина за махмурлука е пиенето на прекалено много алкохол.

Дехидратацията е виновна за най-неприятните свойства на махмурлука. Алкохола е диуретик, което означава, че ускорява процеса на загуба на вода от тялото – причинявайки неутолима жажда, главоболие и чувство за продължителна отпадналост.  Гаденето, повръщането и нарушеното храносмилане са причинени от алкохолът, който раздразнява стомашната лигавица, но също се подсилва и от дехидратацията.

Една изморителна нощ в дискотеката, последвана от непълноценен сън, означава че ще се чувстваш изморен на сутринта. Ефекта се подсилва и от факта, че твоите органи се опитват да се справят с нанесената вреда от алкохола, което също използва енергия.

Как да избегнем махмурлука

Преди да излезете

  • Хапнете стабилна по-мазна порция храна
  • Изпийте чаша мляко

Докато пиете

  • Редувайте вода или негазирани напитки със алкохола
  • Избягвайте газирани напитки
  • Не пийте повече от колкото можете да понесете

Преди да си легнете

  • Пийте много вода или спортни напитки
  • Приемете витамин C
  • Яжте препечени филийки
  • Направете разходка на свеж въздух

Превенция

Въздържанието е най-добрата форма на превенция… но нека бъдем реалисти.

Грижете се за вашето тяло и то ще се грижи за вас. Така че избягвайте дехидратацията, пазете си стомаха и карайте по-полека с количествата.

Преди да излезете, хапнете добре. За такива случаи е добре да е по-мазно, тъй като мазнината се храносмила по-бавно и ще предпази стомаха от дразнещите ефекти на алкохола. Чаша мляко също би предпазила стомаха и би забавила усвояването на алкохола.

Докато празнувате, редувайте вода със негазирани напитки със алкохола. Това намалява количеството на алкохола, което консумирате. Избягвайте газирани напитки – те увеличават количеството алкохол, който влиза в кръвта.

Съществува теория, че субстанции наречени конгенери увеличават ефекта от махмурлука. Те са срещани във виното и други напитки, като отговарят за цвета, аромата и вкуса на питието. Тези химикали лесно могат да влязат в мозъка и да нарушат дейността на клетките (до 90 секунди след като се изпие, алкохола и конгенерите започват да навлизат в мозъка). Конгенерите също спомагат за раздразнението на стомашната лигавица. Това може да е причината белите вина и чистите алкохоли, като водката например, да причиняват по-малко махмурлуци.

Прибирането пеша на свеж въздух навън може да помогне да се намали ефекта от махмурлука. Ако не можете да направите това, вземете си такси или помолете някой трезвен да ви закара. Никога не карайте!

Преди да си легнете, изпийте поне 500ml вода и малко портокалов сок – витамин C ускорява разграждането на алкохола от черния дроб. Хапнете препечени филийки или сандвичи – захарта ще помогне да успокоите стомаха си. Спорна напитка също е удобна алтернатива.

Лечение и възстановяване

Всеки си има свой начини и лекове на махмурлука. Някои работят, други – не.

Добре е да мислите за напред и да имате някои неща. Ако ви се гади, противокиселинен сироп или таблетки ще стабилизират стомаха, също така и чаша чай от джинджифил. Ибупрофен и парацетамол ще облекчат главоболието. Хапчета против гадене също могат да помогнат.

И отново – вода, витамин C (сокове или таблетки) и препечени филийки са най-добрите неща за консумация. Яйцата също са добре, тъй като съдържат цистеин, който изчиства деструктивните химикали които се натрупват в черният дроб, когато се разгражда алкохол.

Ефекта на махмурлука продължават около 24 часа, така че бъдете търпеливи. Скоро ще се почувствате по-добре и готови, неизбежно, отново да направите всичко това отначало.

This article was last medically reviewed by Dr Trisha Macnair in February 2009.

Източник: bbc.co.uk